Om oss

Säby Frukt
Naturligt – Jordnära

De första äppelträden planterades på Säby Gård av Sivert Andersson 1897. I dag drivs gården av Camilla och Peter Sivander, som är den 5:e generationen brukare.

Gården ligger belägen 2 mil söder om Enköping och närheten till Mälaren gör klimatet gynnsamt för äppelodling. (zon 2) Äppelodlingen är en av Sveriges nordligaste kommersiella äppelodlingar. De många soltimmarna varvat med kyliga sensommarnätter ger våra svenska äpplen dess fantastiska, unika smaker. 

Odlingen är på 12 hektar med ca 21 000 st träd  fördelat på ett femtontal sorter bla Åkerö, Aroma, Discovery, Gravensteiner, Rubinola, Holsteiner Cox, Elstar och Ingrid Marie. Vår odling är kvalitetssäkrad av Svensk Sigill.

Vi levererar våra äpplen till butiker och grossister i Mälardalen. Privatpersoner är varmt välkomna till vår Äppelbod med självbetjäning som är öppen alla dagar i veckan. I Äppelboden kan ni under säsong hämta era förbeställda äpplen och där finner ni även vår goda färskpressade äppelmust samt vår härliga kallpressade rapsolja.

 

 

 

Vårt äppellager – ULO

Hösten 2019 stod vårt nya moderna äppellager klart. Byggnaden rymmer 4 st ULO lager á 60 ton. ULO är en förkortning av Ultra Low Oxygen vilket innebär att när lagret fyllts med äpplen så sänker vi syrehalten till ca 2%. Den lägre syrehalten gör att mognadsprocessen avstannar och våra äpplen kan långtids lagras med bevarad smak och konsistens. Nu har vi möjlighet att förse våra kunder med fina närodlade äpplen under en längre säsong (september-april) än vi kunde göra tidigare. Anläggningen drivs av solceller.

 

IP certifierad odling-
Svenskt Sigill Frukt & Grönt

 

Vår odling är IP certifierad enligt Svenskt Sigill Frukt & Grönt.
IP är en standard för kvalitetssäkrad produktion av livsmedel och prydnadsväxter i hela kedjan från primärproduktion till förädling och hantering. IP-standarden ägs och förvaltas av Sigill Kvalitetssystem AB, ett dotterbolag till Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

 

 

 

Här finner du våra äpplen:

 

 

Vi levererar våra äpplen till butiker och grossister i Mälardalen. I butikerna nedan finner du under säsong våra äpplen:

Nyplantering 2020

2020 planterade vi en ny trädgård i anslutning till vårt nya äppellager.
8500 träd fördelat på sorterna Rubinola, Santana, Ingrid – Marie, Röd Gravensteiner och Elstar.

Vi är glada och stolta över att föra traditionen
vidare och att kunna leverera svenska smakrika äpplen
av högsta kvalitet”

Kontakta oss

Välkommen att skriva ett meddelande till oss om du vill
beställa äpplen eller har eventuella frågor.