Våra äppelsorter

Våra äppelsorter

På våra 12 hektar har vi ca 21 000 träd och vi odlar ett femtontal olika äppelsorter som mognar mellan augusti – oktober.
Vissa äpplen är godast precis efter plockning och kan inte lagras, medan andra äppelsorter plockas innan de är mogna för att sedan mogna i våra kyllager – dessa kan med rätt förvaring lagras fram till april.

Vi försöker bevara delar av de gamla odlingarna med de äldre äppelsorterna, dessa sorter har vi inga större kvantiteter av, men det är viktigt för oss att förvalta dem så att de lever vidare.
I vår senast anlagda trädgård har vi planterat vinteräpplen med lång hållbarhet, tex Ingrid – Marie, Rubinola, Elstar och Santana, dessa kan med fördel lagras in i våra kyllager för att sedan förse våra kunder med härliga svenska äpplen långt in på våren.

 

Aroma

Medelstor till stor, gröngul frukt med röd täckfärg på solsidan, ljusgula långsmala prickar, rund eller konisk form.
Gulvitt, fast fruktkött. Söt smak med angenäm syrlighet och kraftig utsökt arom.
Korsning mellan Filippa och Ingrid-Marie.

Höstäpple som med rätt förvaring kan lagras fram till december

Discovery

Medelstort äpple med koniskt plattrund form. Skalet är matt med vackert röd täckfärg på grön, gul bottenfärg. Smaken är friskt söt och aromatisk och fruktköttet är fast och vitt, ibland med en rosa ton. Tåligt höstäpple men bör inte lagras, godast i september – oktober

Cox Orange

Liten till medelstort äpple med mycket smak. Fruktköttet är gult, saftigt, sött och svagt syrligt, lite päronlikt. Skalet är matt med grön till guldgul grundfärg och mattröd marmorerad täckfärg.

Vinteräpple, mogen november. Lagringsbar.

Elstar

Elstar är ett medelstort äpple med regelbunden form. Frukten är ofta avsmalnande mot blomänden. Skalet är gult med mer eller mindre framträdande täckfärg. Det vita fruktköttet är krispigt, saftigt och smaken söt och aromatisk.

Elstar kommer ursprungligen från Nederländerna och är en korsning mellan Golden Delicious och Ingrid Marie.

Elstar är ett vinteräpple som mognar i november och som har mycket god lagringsförmåga.
En av våra senaste sorter.

Gravensteiner

Storväxande och högbyggt äpple med utsökt smak som kan variera i form. En av våra äldsta äppelsorter som kom till Sverige i slutet på 1600-talet. Färgen är guldgul, ibland med röda prickar eller strimmor. (Gul Gravensteiner) eller helröd (Röd Gravensteiner) Fast, syrligt och sött fruktkött som passar bra i all typ av matlagning där äpple ingår, tex. paj, mos, grytor. Tunt glänsande skal. Äpplet bör hanteras varsamt då det är mycket ömtåligt. Höstäpple som med rätt förvaring kan lagras fram till december

Holsteiner Cox

Medelstort äpple med mörkröd täckfärg på gul botten. Aromatiskt äpple, fast fruktkött som är saftigt och med hög syra. Mycket god hållbarhet. Mognar i början av november och kan därefter lagras i ett par månader. Sorten har sitt ursprung ifrån Tyskland.

 

Gul Richard

Medelstor, äggformad. Lätt kantig med låga mjuka åsar. Gröngul vid plockning och citrongul vid mognad. Vitt, fast, saftigt fruktkött med fin,
balanserad smak, låg syra.
En tysk populär sort som odlats sedan 1700-talet.
I Sverige vanligast i Mälardalen och Östergötland.
Mognar i november

Ingrid-Marie

Medelstort med rund eller plattrund form. Gulgrön grundfärg till stor del täckt av mörkröd, marmorerad täckfärg med ljusa punkter. Frisk och fin smak med lätt kryddad arom. Fruktköttet är gulvitt eller grönaktigt, saftigt och sötsyrligt. Ingrid Marie är ett uppskattat vinteräpple som mognar i november, har god hållbarhet och kan lagras i flera månader. En av våra mest populära och välkända äppelsorter som odlats sedan 1910

Lobo

Äpplet är medelstort till stort med plattrund form. Skalet är glänsande, mörkrött med mörka punkter.
Fruktköttet är gulvitt–vitt och mjukt med söt, mild smak utan syra men med fin arom. Passar bäst som ät-äpple.
Lobo kom till Sverige i början av 1900–talet, ursprungligen från Kanada.
Vinteräpple som kan lagras fram till december

Mio

Medelstor, gulgrön med röd täckfärg. Köttet på detta äpple är vitrosa, mjukt och saftigt och smaken är söt, mild och aromatiskt. Mio är främst ett ätäpple men går även att använda i matlagning.
Äpplet togs fram i Sverige, genom en korsning av Worcester Parmän och Oranie, namnet är efter Astrid Lindgrens roman Mio min Mio.
Höstäpple som är godast i september

 

Mc Intoch

Mc Intoch är ett medelstort-stort äpple som är högbyggd och plattrund.
Grundfärgen är ljusgul och ofta täckt av djup rodnad.Skalet är något tjockt och blir vid lagring fett. Fruktköttet är vitt eller ljust grönt och saftigt.
Söt, svagt syrlig och smakrik. Mycket aromatiskt.
Vinteräpple med lång hållbarhet, kan lagras till februari .
Sorten upptäcktes 1811 i Kanada, av skotten Josh McIntosh som också
givit namn åt äpplet.

Nanna

Nanna har sitt ursprung från Norge och är framkorsat mellan äpplena Katja och Buckley Giant. Äpplet är ett medelstor-stort rödstrimmigt sommaräpple. Fruktköttet är fast och vitt samt sprött och mycket saftigt. Nanna är ömtåligt och går ej att lagra. Höstäpple som är godast direkt efter plockning, augusti -september

Oranie

Oranie är ett litet – medelstort, plattrunt äpple. Skalet är gröngult och kan färgas ljust tegelrött på solsidan, skalet blir fett vid mognad. Fruktköttet är gulvitt, något mjukt, men saftigt. Smaken är mild, sötsyrlig och aromatiskt
Oranie är en gammal äppelsort av okänt ursprung, det fanns i Sverige och Finland före 1850 och anses ha spridits från Skåne. Mognar i slutet av september och bör ätas inom de närmsta veckorna

Santana

Santana är ett medelstort äpple med fantastisk kvalitet. Skalet är rödstrimmigt på en gul botten. Fruktköttet är fast med frisk smak och finstämd balans mellan syrlighet och sötma. Sorten är framtagen med syfte att vara skonsam för de som är känsliga mot äpplen då skalet innehåller en lägre halt av det protein som utlöser allergi. Santana får ett naturligt blankt skal som skyddar fruktköttet från uttorkning så att det bevaras saftigt och spänstigt.
Ursprungligen från Nederländerna. Korsning mellan Elstar och Priscilla.
Ett vinteräpple som går mycket bra att lagra, moget från november och kan lagras fram till mars.

 

Rubinola

Medelstort, klotrund form. Röd täckfärg med en kraftigt lysande gul basfärg.
Fruktköttet är krispigt, smaken söt men samtidigt mycket syrlig och aromatisk. Rubinola har det högsta C-vitaminvärdet bland de mer kända äppelsorterna. Äpplet kommer ursprungligen från Tjeckien och är en korsning av ”Prima”och ”Rubin”. Rubinola har odlats i Sverige sedan början på 2000-talet. Rubinola får ett naturligt blankt skal som skyddar fruktköttet från uttorkning så att det bevaras saftigt och spänstigt.

Rubinola är ett vinteräpple som är ätmogen från oktober och har mycket god lagringsförmåga.

Summerred

Skalet är blankt och tunt och grundfärgen mörkröd med ljusa punkter. Vissa exemplar skiftar i grönt. Fruktköttet är vitt, saftigt och krispigt.
Smaken är friskt syrlig med viss sötma.
Summerred är en korsning mellan McIntosh och Golden Delicious.
Ursprung: Kanada
Höstäpple som med rätt förvaring kan lagras fram till oktober – november

Carola

Info kommer

Esperence Herre

Info kommer

Transparente Blanche

Medelstor-stort äpple, färgen är först ljusgrön, senare gulvit och täckfärg saknas. Lämpar sig mycket bra till äppelmos, paj och mjuka kakor. Saftig, sötsyrlig smak, mycket känslig för stötar och går ej att lagra. Skördas i augusti.

Åkerö

Åkerö är ett medelstort – stort äggrunt äpple som ibland är något valsformat. Skalet har en ljus vit/ gul botten med en tegelröd täckfärg. Fruktköttet är gulvitt och fast med söt, mild och aromatisk smak. Fin doft.
Åkerö är en mycket gammal svensk äppelsort. Sorten härstammar från Åkerö säteri i Södermanland. Moderträdet finns fortfarande i livet och anses nu vara minst 300 år gammalt Höstäpple som med rätt förvaring kan lagras fram till december

” Det är viktigt för oss att förvalta vårt kulturarv och
försöka bevara de äldre äppelsorterna
så långt det är möjligt ”

Skördetid

Vi har ca 21 000 träd i våra odlingar, vi plockar alla äpplen varsamt för
hand under september – oktober.

Träd för träd, äpple för äpple!

 

Kontakta oss

Välkommen att skriva ett meddelande till oss om du vill
beställa äpplen eller har eventuella frågor.